در این نشست سعدالله زارعی کارشناس مسائل بینالملل به بررسی ابعاد این درگیری و نقش کشورهای خارجی در بحران سودان پرداخت.
زارعی با اشاره به درگیریهای اخیر سودان گفت: سودان تا به امروز مهمترین کانون اسلامگرایی بوده و دارای موقعیت راهبردی بوده است.
وی افزود: با توجه به موقعیت خاص سودان و همسایگی آن با کشورهای مهم آفریقایی و ذخایر و معادن این کشور، هرگونه درگیری در این کشور مورد توجه است.
کارشناس مسائل بینالملل اظهار داشت: سودان در حوزه کشورهای عربی نقش الهام بخش داشته و اتصال این کشور به جبهه مقاومت و وفاداری مردم آن به مساله فلسطین و ارتباطاتی که با ایران برقرار کرد و سرپل مقاومت در آفریقا بوده است در این مساله مورد توجه است. به علاوه این کشور اسلامی مورد توجه و خصومت طرفهای غربی و رژیم صهیونیستی بوده است.
زارعی گفت: از 40 سال گذشته کشورهای غربی و آمریکایی از طریق همسایگان سودان، گروههای شورشی را در سودان پایه گذاری کردند و اجازه ندادند فضای سودان آرام باشد، رژیم صهیونیستی بخشی از این کشور را تجزیه کرد.
این کارشناس مسایل منطقه ادامه داد: تجزیه باعث حاشیه رفتن دولت میشود، دولتی که به حاشیه رفت بالطبع زمینه فتنه انگیزی مهیا میشود، مانند فتنه دارفور.
زارعی افزود: طرح اولیه مبتنی بر تبدیل سودان به پنج کشور بود اما در نهایت این گونه نشد. البته تهدید تجزیه این کشور همچنان به قوت خود باقی است و هنوز از این مرحله عبور نکرده است. الان همان خط تجزیه را در سودان میبینیم. اما به طور کلی آن چیزی که شاهدیم دو دستگی در محیط پیرامونی سودان است.
کارشناس مسایل منطقه گفت: عربستان سعودی و مصر از ژنرال عبدالفتاح برهان، فرمانده ارتش و رئیس شورای حاکمیتی حمایت میکنند و رژیم صهیونیستی و امارات حامی سرلشگر حمیدتی فرمانده نیروهای واکنش سریع هستند.
زارعی تصریح کرد: غرب وانمود میکند که خواستار دخالت در سودان نیستند و نمیخواهد از یکی از طرفها حمایت کند در حالی که باید از حکومت مرکزی حمایت کنند، که این حمایت انجام نمیشود. غربیها در وسط تحولات سودان ایستادهاند و دارند به جریان شورشی وجاهت میدهند، غربیها از استاندارد دوگانه حمایت میکنند و این در حالی است که در خارطوم دولت وجود دارد.
وی در بخش دیگری از اظهاراتش سیاست آمریکا و رژیم صهیونیستی را کوچکسازی کشورهای اسلامی عنوان کرد و گفت: آمریکا از این استراتژی در کشورهای اسلامی پیروی میکند.
این کارشناس مسایل منطقه گفت: شبکه خبری «بی.بی.سی» به نقل از مقامات آمریکایی گزارش داد، که توافق حمیدتی و البرهان دور از انتظار است.
وی تصریح کرد: آن چه در سودان جریان دارد یک توطئه آمریکایی- صهیونیستی است و توصیه ما به سودانیها این است که برای اداره کشورشان طرحی در نظر بگیرند و این کار امکان پذیر است.
کارشناس مسایل منطقه گفت: مردم سودان باید بدانند، اگر حاکمیت تضعیف شود خارطوم نیز تضعیف میشود و در این صورت تجزیه سودان و دخالت کشورهای خارجی قویتر میشود.
زارعی تصریح کرد: افرادی که دارای نفوذ هستند، اگر در این زمینه ورود نکنند، سودان ممکن است سرنوشتی مانند لیبی پیدا کنند. اکنون 12 سال از درگیریهای داخلی لیبی میگذرد و هنوز چشم اندازی برای حل این مسئله نمیبینیم.
ارسال نظرات